Згідно Закону України 3651-д орган місцевого самоврядування «Новознам'янська громада» (код ЄДРПОУ: 22547012) був реорганізований і увійшов до складу Піщанської громади

Для можливості відновлення сайту дзвоніть за телефонами: (0432) 55-43-69 - Метастудія (Вінниця)
Starostat.org.ua - розробка веб-сайтів для старостинських округів ОТГ України
A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новознам'янська громада
припинила діяльність, увійшла до складу Піщанської громади

СЬОГОДНІ - 5 РОКІВ ДІЯЛЬНОСТІ КРЕМЕНЧУЦЬКОГО МІСЦЕВОГО ЦЕНТРУ З НАДАННЯ БЕЗОПЛАТНОЇ ВТОРИННОЇ ПРАВОВОЇ ДОПОМОГИ

Дата: 01.07.2020 11:27
Кількість переглядів: 498

Важливу роль у забезпеченні реалізації, захисту та охорони прав і свобод людини і громадянина в Україні як демократичній, правовій державі відведено праву особи на правову допомогу, закріпленому у статті 59 Конституції України.  - Кожен має право на професійну правничу допомогу. У випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно. Кожен є вільним у виборі захисника своїх прав. Це право є одним із конституційних, невід’ємних прав людини і має загальний характер.

 2 червня 2011 року Верховною Радою України прийнято Закон України «Про безоплатну правову допомогу», що стало стартом розвитку системи БПД.

 6 червня 2012 року Урядом утворено Координаційний центр з надання правової допомоги – першу установу системи БПД. З 1 січня 2013 року розпочали працювати регіональні центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги, на які покладено функцію надання БВПД підозрюваним та обвинуваченим у кримінальному провадженні, затриманим, заарештованим та засудженим.

 1 липня 2015 року відбувся новий етап розвитку системи безоплатної правової допомоги - 100 місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги розпочали роботу у всіх регіонах України.   

         Кременчуцький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги запрацював у місті Кременчуці. Окрім м. Кременчука до юрисдикції центру входить Кременчуцький район, м.Горішні Плавні, Кобеляцький, Глобинський, Козельщинський та Семенівський райони.

З першого дня роботи місцевих центрів  ключовими партнерами системи надання безоплатної правової допомоги є адвокати. З нами співпрацюють адвокати, для яких захист соціально вразливих верств населення – це більш ніж робота, це стиль життя. Наше партнерство є вирішальним чинником для успішного становлення механізмів управління якістю надання правової допомоги.

Надання безоплатної правової допомоги  у цивільних та адміністративних справах, потерпілим та свідкам у кримінальних провадженнях - основні завдання  новостворених місцевих центрів. Допомогу у складанні процесуальних документів, представництво інтересів у судах інших державних органах, органах  місцевого самоврядування, перед іншими особами отримують визначені Законом України «Про безоплатну правову допомогу» категорії громадян. Протягом 5 років діяльності значно розширене коло таких осіб. І наразі право на безоплатну вторинну правову допомогу мають:

         - особи, які перебувають під юрисдикцією України, якщо їхній середньомісячний дохід не перевищує двох розмірів прожиткового мінімуму, розрахованого та затвердженого відповідно до закону для осіб, які належать до основних соціальних і демографічних груп населення, а також особи з інвалідністю, які отримують пенсію або допомогу, що призначається замість пенсії, у розмірі, що не перевищує двох прожиткових мінімумів для непрацездатних;

-  діти, у тому числі діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти, які перебувають у складних життєвих обставинах, діти, які постраждали внаслідок воєнних дій чи збройного конфлікту;

- внутрішньо переміщені особи та громадяни України, які звернулися із заявою про взяття їх на облік як внутрішньо переміщених осіб;

-  громадяни України - власники земельних ділянок, які проживають у сільській місцевості;

- особи, до яких застосовано адміністративне затримання;

- особи, до яких застосовано адміністративний арешт;

-особи, які відповідно до положень кримінального процесуального законодавства вважаються затриманими;

- особи, стосовно яких обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою;

- особи, у кримінальних провадженнях стосовно яких відповідно до положень Кримінального процесуального кодексу України захисник залучається слідчим, прокурором, слідчим суддею чи судом для здійснення захисту за призначенням або проведення окремої процесуальної дії, а також особи, засуджені до покарання у вигляді позбавлення волі, тримання в дисциплінарному батальйоні військовослужбовців або обмеження волі;

- особи, на яких поширюється дія Закону України "Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту;

- ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", особи, які мають особливі заслуги та особливі трудові заслуги перед Батьківщиною, особи, які належать до числа жертв нацистських переслідувань;

- особи, які перебувають під юрисдикцією України і звернулися для отримання статусу особи, на яку поширюється дія Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту, до моменту прийняття рішення про надання такого статусу.

- особи, щодо яких суд розглядає справу про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи;

- особи, щодо яких суд розглядає справу про надання психіатричної допомоги в примусовому порядку;

- особи, реабілітовані відповідно до законодавства України;

- особи, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі;

- викривачі у зв’язку з повідомленням ними інформації про корупційне або пов’язане з корупцією правопорушення.

Право на безоплатну вторинну правову допомогу мають громадяни держав, з якими Україна уклала відповідні міжнародні договори про правову допомогу, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, а також іноземці та особи без громадянства відповідно до міжнародних договорів, учасником яких є Україна, якщо такі договори зобов'язують держав-учасниць надавати певним категоріям осіб безоплатну правову допомогу.

         Нагадуємо, що право на безоплатну первинну правову допомогу згідно з Конституцією України мають усі особи, які перебувають під юрисдикцією України.

         За 5 років діяльності до Кременчуцького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової  допомоги  звернулось 26 500 тис. громадян. При цьому 5000 осіб отримали допомогу у захисті прав та законних інтересів, тобто вторинну правову допомоги. Здебільшого це питання соціального захисту, сімейного та цивільного законодавства. З кожним роком кількість звернень громадян збільшується приблизно вдвічі, що свідчить про довіру до системи.

Нарівні з наданням правової допомоги важливим напрямком роботи залишається правопросвітницька робота. Діяльність спрямована не тільки на вирішення проблем, а й упередження виникнення порушення прав. А це досягається підвищенням знань громадян свої прав. І тут  ми не обмежені у виборі аудиторії. Оскільки заходи проводяться для різних вікових та окремих категорій громадян, зокрема учасників бойових дій, внутрішньопереміщених осіб, осіб які перебувають на обліку як безробітні, суб’єктів відділів пробації, осіб з інвалідністю.

Ефективність нашої правопросвітницької діяльності залежить від комунікації та партнерських відносин з іншими організаціями. Більше 100 партнерів які співпрацюють з нашим центром у напрямку правопросвітництва а саме органи місцевого самоврядування, державної та виконавчої влади, об’єднані територіальні громади, засоби масової інформації, національна поліція України, заклади освіти, центри  зайнятості, відділи пробації, бібліотеки, громадські організації, Центри надання адміністративних послуг, судова влада, лікувальні заклади.     Тематику заходів диктує час.Так, працівники системи правової допомоги долучились до реалізації масштабного проекту “Я Маю Право”, проведено велику кількість заходів протидії насильству “Стоп Булінг”, “Протидія домашньому насильству”,  “Протидія торгівлі людьми” тощо,  проводяться масштабні заходи до державних свят та визначних дат, роз’яснення норм чинного законодавства тощо. Всього проведено 2 000 заходів.

         Впевнені, що система безоплатної правової допомоги буде розвиватись в подальшому.  А більше маємо надію, що система безоплатної правової допомоги забезпечивши достатній рівень поінформованості  громадян, значно зменшить потребу у зверненнях за захистом прав.

           

           

Кременчуцький місцевий центр з надання   безоплатної вторинної правової допомоги

       м.Кременчук вул.Небесної сотні, 54

Прийом громадян: понеділок – п’ятниця з 09.00.-18.00

?  (0536) 75-75-20

E- mail: kremenchuk.poltava@legalaid.pl.ua

 

Єдиний контакт-центр системи безоплатної правової допомоги:

цілодобово та безкоштовно  в межах України     0-800-213-103.

 

 


« повернутися


Розробка веб-сайтів для органів місцевого самоврядування
Пропонуємо веб-платформи по створенню власного веб-сайту державним органам влади, органам місцевого самоврядування та державним установам
Gromada.org.ua, Starostat.org.ua, Rayrada.org.ua, Rda.org.ua, Osv.org.ua