Згідно Закону України 3651-д орган місцевого самоврядування «Новознам'янська громада» (код ЄДРПОУ: 22547012) був реорганізований і увійшов до складу Піщанської громади

Для можливості відновлення сайту дзвоніть за телефонами: (0432) 55-43-69 - Метастудія (Вінниця)
Starostat.org.ua - розробка веб-сайтів для старостинських округів ОТГ України
A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новознам'янська громада
припинила діяльність, увійшла до складу Піщанської громади

Роз'яснення трудового законодавства

Дата: 27.03.2020 15:45
Кількість переглядів: 265

Чи має право працівник на заробітну плату під час карантину?

?За загальним правилом, ситуацію, що склалася варто кваліфікувати як простій. За ч.3 ст.113 Кодексу законів про працю за час простою, коли виникла виробнича ситуація, небезпечна для життя чи здоров’я працівника або для людей, які його оточують, і навколишнього природного середовища не з його вини, за ним зберігається середній заробіток.

Отже, за законом роботодавець має зберегти за працівником його середній заробіток на період ситуації, що склалася.

 

Роботодавець зобов’язує йти у відпустку “за власний рахунок”. Чи законними є його дії?

?Під час карантину Ви не зобов’язані йти у відпустку без збереження заробітної плати - це Ваше право, а не обов`язок.

Також звертаємо увагу на те, що згідно з п.3-1 ч.1 ст.25 Закону України “Про відпустки” мати, батько, баба, дід чи інші родичі, які фактично доглядають за дитиною, або особа, яка усиновила чи взяла під опіку дитину, один із прийомних батьків чи батьків-вихователів для догляду за дитиною віком до 14 років на період оголошення карантину на відповідній території можуть отримати відпустку без збереження заробітної плати в обов’язковому порядку.

За проголосованим 17.03.2020 законопроектом № 3219 щодо запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19) на період карантину також знімається обмеження щодо 15 днів відпустки без збереження зарплати.

 

Чи можу я працювати вдома?

?У зв`язку з карантином багато організацій переходять на дистанційний режим роботи. Чинним законодавством не врегульовано в повній мірі питання віддаленої роботи. Втім, за проголосованим 17.03.2020 законопроектом № 3219 щодо запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19) на період встановлення карантину або обмежувальних заходів, роботодавець може доручити працівникові, у тому числі державному службовцю, службовцю органу місцевого самоврядування, виконувати протягом певного періоду роботу, визначену трудовим договором вдома, а також надавати працівнику, у тому числі державному службовцю, службовцю органу місцевого самоврядування, за його згодою відпустку.

Але згідно з наведеною нормою - це лише право, а не обов’язок роботодавця. В будь-якому випадку - вимагайте офіційного документа про встановлення дистанційного режиму роботи із збереженням Вашої заробітної плати, аби не опинитися в подальшому в неприємній ситуації звільнення “за прогул” через відсутність на робочому місці.

 

 

Чи можуть батьки піти у відпустку із збереженням заробітної плати у зв’язку з закриттям шкіл та дитячих садочків?

?На період карантину працівники можуть скористатися своїм правом на відпустку, що гарантовано статтею 2 Закону України “Про відпустки”, яким визначено, що право на відпустку мають громадяни України, які перебувають у трудових відносинах з підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності, виду діяльності та галузевої належності, а також працюють за трудовим договором у фізичної особи. При цьому, в даному випадку мова може йти про кілька видів відпусток. Для догляду за дитиною можна взяти частину щорічної відпустки, якщо вона ще не використана в цьому році або ж взяти додаткову щорічну відпустку по догляду за дитиною, що передбачена статтею 19 вказаного Закону (загальна тривалість не може перевищувати 17 календарних днів)”.

 

 

Додатково нагадуємо!

Щоб отримати правову консультацію:

???? напишіть на нашу електронну пошту: kremenchuk.poltava@legalaid.pl.ua

???? зателефонуйте на номер центру: 063 508 97 05

 

Правову консультацію можна також отримати зателефонувавши на безкоштовний номер системи безоплатної правовоїдопомоги

0 800-213-103

 

Пам’ятайте, що карантин — це не перешкода для отримання правової допомоги від держави.

 

 


« повернутися


Розробка веб-сайтів для органів місцевого самоврядування
Пропонуємо веб-платформи по створенню власного веб-сайту державним органам влади, органам місцевого самоврядування та державним установам
Gromada.org.ua, Starostat.org.ua, Rayrada.org.ua, Rda.org.ua, Osv.org.ua