Згідно Закону України 3651-д орган місцевого самоврядування «Новознам'янська громада» (код ЄДРПОУ: 22547012) був реорганізований і увійшов до складу Піщанської громади

Для можливості відновлення сайту дзвоніть за телефонами: (0432) 55-43-69 - Метастудія (Вінниця)
Starostat.org.ua - розробка веб-сайтів для старостинських округів ОТГ України
A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новознам'янська громада
припинила діяльність, увійшла до складу Піщанської громади

ІНФОРМАЦІЯ СЛУЖБИ ЗАЙНЯТОСТІ

 

Фото без описуФото без опису

Як карантин змінив сферу зайнятості та чого очікувати далі?

 

Державна служба зайнятості – структура, яка продовжує надавати послуги безробітним і роботодавцям 

Минуло два місяці з початку карантину. Хочеться вірити, що найтяжчий період для сфери зайнятості позаду. Проте підстав для оптимізму поки що не так вже й багато. Почнемо з деяких фактів, які визначають специфіку поточного моменту. 

Експерти щиро визнають, що запобіжно-карантинні заходи, вжиті для запобігання поширенню пандемії, мали негативні наслідки для соціально-економічної сфери навіть у найрозвиненіших державах світу. Середній показник безробіття у світі наразі становить 10%. В Україні офіційний показник зареєстрованого безробіття є нижчим, але ситуація може змінитися. Значна частина громадян з тих чи інших причин не скористалися послугами служби зайнятості, хоча й перебувають у стані безробіття. Наприклад, українці, які повернулися з-за кордону і планують одразу після закінчення карантину повернутися на свої робочі місця, або ж люди, які довгий час працювали в тіні,а тому не можуть розраховувати на допомогу по безробіттю.

Щодо роботодаців, то тих, які показали себе соціально відповідальними, виявилося не так вже й багато. Хоча на це теж є  ряд об’єктивних причин, зумовлених карантином. 

Менше роботи - більше турбот

Офіційні дані свідчать, що ВВП України в першому кварталі скоротився на 1,2%, а за підсумками року може перевищити 5%. Кризові тенденції позначилися на доходах українських родин. Лише в Києві зарплатний борг станом на 1 квітня 2020 р. зріс на 33,8% з початку року.

Структурою, яка, незважаючи на карантин, продовжує надавати послуги безробітним та роботодавцям, є Державна служба зайнятості. Пандемія змусила багатьох переконатися в тому, наскільки важливими є функції, що виконуються службою. Протягом карантину запроваджено  низку законодавчих змін, які значно спростили умови реєстрації  в службі зайнятості та отримання допомоги по безробіттю на цей період. 

По-перше, забезпечено можливість подання заяв про надання статусу безробітного та допомоги по безробіттю дистанційно, тобто на електронну пошту центру зайнятості, де людині зручно перебувати на обліку. Також зареєструватися як безробітний та оформити допомогу віднедавна можна через онлайн-портал державних послуг «Дія». 

По-друге, підвищено з 650 до 1000 грн мінімальний розмір допомоги по безробіттю на період карантину та протягом 30 днів після його завершення. 

По-третє, зареєстрованим у службі зайнятості безробітним допомога призначається з першого дня набуття статусу, навіть тим, хто був звільнений у період карантину за власним бажанням (до карантину звільненим за власним бажанням допомога виплачувалася з 91 дня набуття статусу). 

По-четверте, роботодавці з числа суб’єктів малого та середнього бізнесу, котрі  зупинили чи скоротили свою діяльність під час карантину, можуть отримати допомогу по частковому безробіттю для покриття витрат на зарплату робітникам, яким було скорочено робочий час. Наразі обсяг коштів на цей проєкт достатній, аби зберегти робочі місця. 

Фахівці центрів зайнятості не припиняють дистанційно підбирати для безробітних підходящі вакансії, а для роботодавців - кваліфікований персонал. Адже в період дії карантину продовжують працювати підприємства, які забезпечують життєдіяльність країни: продуктові та господарські магазини, комунальні служби, лікарні, аптеки, транспортні підприємства, пошта, фінансові та інші установи. 

За час карантину роботу вдалося знайти для 75 тисяч безробітних. Вирішити це завдання було нелегко, адже кількість вакансій за останні місяці значно скоротилася і станом на 12 травня  нараховувала лише 50 тисяч одиниць.

Нелегкий шлях до одужання

Варто усвідомлювати, що скасування карантину не призведе до негайного одужання економіки та сфери зайнятості. Період відновлення роботи підприємств, установ і організацій у найближчі місяці буде непростим, зокрема, через збереження карантину, обмежену роботу транспорту та інші проблеми. 

Під особливим ударом ще якийсь час перебуватимуть сфери туризму та готельного господарства, авіа та залізничний транспорт, сфера дозвілля (спортивні та інші масові заходи). Купівельна спроможність населення теж буде помірною, оскільки люди в період пандемії втратили постійні заробітки. Відновлення економічного зростання України до рівня, що передував пандемії, залежить від багатьох факторів - починаючи від поновлення роботи дитсадків і до ефективності кредитування та винайдення протикоронавірусних вакцин.

Процес відновлення економіки у різних країнах може тривати 12-18 місяців.

Час заробляти вдома

Нинішні обставини можуть справити довгостроковий вплив на поведінку громадян. Як відомо, насамперед дохід втратили люди, що працювали без оформлення трудових відносин або перебували в цивільно-правових відносинах. Така тенденція зберігається й на міжнародному рівні: експерти схвильовані зменшенням кількості осіб, які сплачують страхові внески навіть у країнах із налагодженою системою соцзабезпечення. При цьому офіційне працевлаштування надає не лише суттєві гарантії під час роботи, але й забезпечує отримання  допомоги в разі її втрати. 

Слід пам’ятати, що в Україну повернулися заробітчани. Обмеження щодо перетину кордонів ускладнює їхнє повернення на свої робочі місця, тому найближчим часом колишні закордонні працівники шукатимуть роботу тут. Тож роботодавці мають унікальний шанс запустити нові проєкти і знайти робочу силу, яка допоможе їх реалізувати. 

Окрім того, самі колишні заробітчани можуть вдало започаткувати власну справу, що сприятливо відобразиться на ринку праці України. Хочеться вірити, що створені для цього програми уряду допоможуть цьому. Прикладом є програма доступних кредитів «5-7-9». Зазначимо, що Кабінет Міністрів України зняв обмеження на отримання допомоги за декількома програмами одночасно. Урядовці підкреслюють, що пріоритетом є першочергова допомога саме малому бізнесу.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, виступаючи 13 травня 2020 року у парламенті, зазначив, що у дорожнє будівництво буде проінвестовано державою близько 100 млрд грн. Це дозволить отримати роботу 154 тисячам громадян, зайнятих безпосередньо на будівництві та в пов’язаних сферах. Усього в планах Уряду - створення 500 тис. робочих місць в усіх галузях економіки.

Робота після COVID

Ознайомившись з аналізом МОП, ми можемо сформулювати деякі прогнози щодо розвитку сфери зайнятості. Їх потрібно враховувати, передусім, шукачам роботи.

1. Форми дистанційної зайнятості вдосконалюватимуться. Більш деталізовано будуть відображені аспекти переведення працівників на такі умови роботи, збереження зарплати та поєднання такої зайнятості з можливістю більше уваги приділяти сім’ї та вихованню дітей. На рівні компаній це подекуди спричинить додаткові витрати на зміну внутрішніх процесів.

2. Дистанційна робота підвищить попит і на дистанційне навчання.

3. Працівники робитимуть вибір на користь легальної зайнятості. Краще мати роботу зі скромним, але гарантованим заробітком та можливістю отримання лікарняного, аніж товстий зарплатний конверт і перспектива втрати роботи  будь-якої миті.

4. Роль держави зростатиме. Уже сьогодні роботодавці звертаються за підтримкою до служби зайнятості задля збереження робочих місць. 

5. Обираючи професію, потрібно враховувати, чи є вона затребуваною на ринку праці. Якщо ні, то є ризик скорочення.

6. Значення гігієни праці та безпеки на виробництві посилиться.

7. Уже зараз потрібні програми, які забезпечать недопущення погіршення становища жінок, адже вони, насамперед, припиняють виконувати трудові обов’язки через догляд за дітьми.

8. Зросте усвідомлення важливості солідарності замість індивідуалізованих рішень. Стає зрозуміло, що добробут одних людей залежить від добробуту тих, хто їх оточує.

Усі ці тенденції знайдуть своє відображення і в Україні. Лейтмотивом  нашого розвитку має стати ідея, що лунає все гучніше по всьому світу: метою має бути не повернення докарантинного стану, а прогресивний рух до кращого суспільства.

Довідково

На обліку в Полтавській обласній службі зайнятості, станом на 1 травня 2020 року, перебуває 25,3 тисячі безробітних.  Допомогу по безробіттю отримують 21,7 тисячі осіб. Станом на початок травня 2019 року статус безробітного в області мали 17,5 тисячі людей, допомогу по безробіттю отримували 14,7 тисячі клієнтів служби зайнятості. Кількість вакансій, заявлених роботодавцями до обласної служби зайнятості, нині становить 2,1 тисячі одиниць. Торік на цей час вакансій було 4,6 тисячі одиниць. 

За чотири місяці нинішнього року в області працевлаштували 17,1 тисячі людей. За такий же період минулого року за сприянням служби зайнятості роботу отримали 17,9 тисячі громадян.

 

Більше інформації з питань зайнятості можна знайти за посиланнями:

Web-портал: https://pol.dcz.gov.ua/, https://pracyakremen.com.ua/ Facebook: https://www.facebook.com/KremenMRCZ/

 

Фото без описуФото без опису

Особливості роботи центрів зайнятості в умовах карантину

в запитаннях і відповідях

 

Які особливості реєстрації безробітних в службі зайнятості в період карантину?

На період карантину та встановлення обмежувальних заходів Державна служба зайнятості запровадила тимчасові особливості обслуговування клієнтів:

1.При вході до кожного центру зайнятості розміщене оголошення про тимчасовий порядок роботи установи, адреса електронної пошти центру зайнятості, номери телефонів гарячої лінії та забезпечена організація місць для самостійної роботи громадян, які мають намір зареєструватися як безробітні, з мінімальним контактом для клієнтів та фахівців центру зайнятості.

2. У центрах зайнятості тимчасово обмежений особистий прийом громадян. Тому прийом документів, які фіксують намір клієнта щодо реєстрації як безробітного, можливий через засоби електронного зв’язку або скриньок для кореспонденції, розміщених біля входу в приміщення центру зайнятості.

Зразки заяв та перелік документів необхідних для реєстрації як безробітного можна отримати у чергового фахівця центру зайнятості або на сайті обласного центру зайнятості https://cutt.ly/MtLO3fF.

В заявах необхідно зазначити актуальні контактні дані, за якими ви перебуваєте на постійному зв’язку (номер телефону, електронна адреса).

3. У період встановлення карантину реєстрація безробітного здійснюється з першого дня після подання особою, яка шукає роботу, заяви про надання статусу безробітного за визначеною формою та відповідних документів.

В день реєстрації документів фахівець центру зайнятості зв’язується з вами для підтвердження та уточнення необхідної інформації. Якщо для реєстрації будуть необхідні додаткові документи, передбачені для окремих категорій громадян, вас буде окремо повідомлено у телефонному режимі або засобами електронного зв’язку.

Шановні мешканці Кременчука та регіону!

 

Звертаємо вашу увагу, що не дивлячись на обмеження фізичного відвідування центру зайнятості, ми продовжуємо працювати в штатному режимі!

Якщо ви шукаєте роботу, фахівці Кременчуцького МРЦЗ прийдуть вам на допомогу і  вирішать ваші питання щодо працевлаштування. При цьому варто зауважити, що деякі підприємства, не зважаючи на складну економічну ситуацію, продовжують працювати і мають нагальну потребу в робітниках. Про що ви можете дізнатися на нашій сторінці у Фейсбук - https://www.facebook.com/KremenMRCZ/ та сайті Кременчуцького МРЦЗ — https://pracyakremen.com.ua/, де постійно та оперативно оновлюється інформація щодо актуальних вакансій. Більш того, ви можете звернутися до працівників центру зайнятості за допомогою електронної пошти - mrcz1651@ukr.net  та за номером телефону - (0536) 758824, щоб знайти відповіді на питання, які вас цікавлять.

Чекаємо на вас!

Більше корисної інформації з питань зайнятості можна знайти за посиланнями :

Web-портал: https://pol.dcz.gov.ua/, https://pracyakremen.com.ua/   

Facebook: https://www.facebook.com/KremenMRCZ/

Фото без опису

Фото без опису

ШАНОВНІ  КЛІЄНТИ  СЛУЖБИ ЗАЙНЯТОСТІ!!!

 

ДОВОДИМО  ДО  ВАШОГО ВІДОМА

 

  • на період карантину статус безробітного надаватиметься з дня подачі відповідної заяви до центру зайнятості
  • допомога по безробіттю буде призначатися з першого дня реєстрації безробітного 
  • ГАРАНТОВАНО:

Кількість днів виплати допомоги по безробіттю призначається  у відповідності до діючого законодавства та не залежить від дати звернення до центру зайнятості

 

Всі звернення будуть опрацьовані!

 

Більше інформації з питань зайнятості можна знайти за посиланнями:

Web-портал: https://pol.dcz.gov.ua/, https://pracyakremen.com.ua/   

Facebook: https://www.facebook.com/KremenMRCZ/

Фото без опису

 

Міністерство соціальної політики України

Державна служба зайнятості

(Центральний апарат)

ПОЛТАВСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ЦЕНТР ЗАЙНЯТОСТІ

 

вул. Сінна,45, м. Полтава, тел.(0532) 56-95-38,факс 56-98-45

                                               Е-mall:pcz1600@czpoltava.gov.ua Web:http://dcz.gov.ua/pol Код ЄДРПОУ 03491234

 

 

 

7 лютого  2020 року           

Прес-реліз

про надання соціальних послуг і матеріального забезпечення

безробітним у січні 2020 року

 

Послугами обласної служби зайнятості скористалися 26 тисяч безробітних

 

Протягом січня 2020 року послугами обласної служби зайнятості скористалося 26,4 тис. безробітних осіб.

Кількість роботодавців, які співпрацювали з обласною службою зайнятості, зросла проти січня 2019 року на 17,4% і становила 2,3 тисячі. База вільних робочих місць налічувала 7,9 тис. вакансій.

 

Роботу отримали 2,4 тисячі людей

 

За сприяння обласної служби зайнятості отримали роботу 2,4  тис. осіб, що на 7,1 % більше відповідного показника 2019 року. Одночасно на 10,2 % зросла чисельність осіб, які працевлаштовані оперативно до набуття статусу безробітного.

Із  загальної чисельності працевлаштованих осіб 2 безробітних отримали виплату допомоги по безробіттю одноразово для зайняття підприємницькою діяльністю.

На нові робочі місця з компенсацією роботодавцю витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування працевлаштовано 21 безробітного, з яких 4 особи недостатньо конкурентоспроможні на ринку праці та 17 осіб, які працевлаштовані суб’єктами малого підприємства в пріоритетних видах економічної діяльності.

 

На громадських роботах попрацювали 265 мешканців області

 

За сприяння обласної служби зайнятості забезпечена тимчасова зайнятість 265 громадянам. Найбільш поширені види громадських робіт: екологічний захист навколишнього середовища, інформування населення про субсидії, благоустрій населених пунктів.

Для забезпечення професійно-кваліфікаційного рівня шукачів роботи вимогам роботодавців, за направленням обласної служби зайнятості 863 безробітних проходили професійне навчання. Зокрема 403 безробітних навчались у центрах професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості.

 

На обліку – 24 тисячі безробітних

 

Станом на 1 лютого 2020 року на обліку в регіональній службі зайнятості перебувало 24,2 тис. безробітних, з них отримували допомогу по безробіттю 21,6 тис. осіб.

За професійними групами серед зареєстрованих безробітних переважають робітники з обслуговування, експлуатації та контролю за роботою технологічного устаткування, складання устаткування та машин (32,5%), представники найпростіших професій (14,2%), працівники сфери торгівлі та послуг (12,9%), законодавці, вищі державні службовці, керівники, менеджери (9,3%).

 

Роботодавці пропонують три тисячі вакансій

 

 Кількість актуальних вакансій, заявлених роботодавцями до обласної служби зайнятості, на 1 лютого 2020 року становила 3 тис. одиниць. Крім того, у базі даних служби зайнятості містилася інформація про 1,9 тисячі пропозицій роботи, отриманих з інших джерел.

Найбільший попит роботодавців спостерігається на кваліфікованих робітників з інструментом (25,3%), працівників сфери торгівлі та послуг (17,5%) і робітників з обслуговування, експлуатації устаткування та машин (16,8%).

 

Інформація підготовлена відділом інформаційної роботи  Полтавського обласного центру зайнятості. Тел.: 51-84-38.

Фото без опису

Надання соціальних послуг і матеріального забезпечення

безробітним у 2019 році

 

Послугами  обласної  служби зайнятості за рік скористалися

58,6 тисячі  безробітних

Протягом 2019 року послугами обласної служби зайнятості скористалося 58,6 тисячі безробітних, що на 4,7 тисячі або 7,5% менше, ніж за 2018 рік.

Кількість роботодавців, які співпрацювали з обласною службою зайнятості, зросла проти 2018 року на 5% до 9,9 тисячі. База вільних робочих місць збільшилась на 7,3%  до 77,6 тисячі вакансій.

Роботу отримали 49,3 тисячі людей

За сприяння обласної служби зайнятості отримали роботу 49,3 тисячі людей. У тому числі 28,3 тисячі осіб, або 57,4%, працевлаштовані оперативно до набуття статусу безробітного.

Із загальної чисельності працевлаштованих, 31 безробітний отримав  виплату допомоги по безробіттю одноразово для зайняття підприємницькою діяльністю.

На нові робочі місця з компенсацією роботодавцю витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування працевлаштовані 672 безробітних, із яких 257 осіб недостатньо конкурентоспроможні на ринку праці та 415 осіб, які працевлаштовані суб’єктами малого підприємництва.

14,1  тисячі бажаючих заробили на громадських і тимчасових роботах

Обласна служба зайнятості забезпечила тимчасову зайнятість 14,1 тисячі громадян.  

Найпоширеніші види громадських робіт такі: екологічний захист навколишнього середовища, впорядкування місць поховання, меморіалів захисників Вітчизни, інформування населення про субсидії, благоустрій, роботи із соціально-вразливими верствами населення, інші роботи соціального напрямку.  

 6,8 тисячі безробітних проходили профнавчання

Для відповідності професійно-кваліфікаційного рівня шукачів роботи сучасним вимогам роботодавців,  протягом 2019 року, за направленням обласної служби зайнятості, 6,8 тисячі безробітних проходили професійне навчання. Зокрема 3,2 тисячі безробітних навчались у центрах професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості.

Ваучери для підвищення кваліфікації за спеціальністю «медсестринство» отримали 152 особи.   

 На обліку – 21 тисяча безробітних  

У регіональній службі зайнятості станом на 1 січня 2020 року перебувала 21 тисяча безробітних.  Із них 18,4 тисячі осіб отримували допомогу по безробіттю.

За професійними групами серед зазначеної чисельності зареєстрованих безробітних переважають робітники з обслуговування, експлуатації та контролю технологічного устаткування, складання обладнання та машин (30,5%), представники найпростіших професій (14,2%), працівники сфери торгівлі та послуг(12,7%), а також законодавці, вищі державні службовці, керівники, менеджери (9,8%).

3,1 тисячі вакансій 

 Кількість актуальних вакансій, заявлених роботодавцями до обласної служби зайнятості, станом на 1 січня 2020 року,  становила 3,1 тисячі одиниць.

 У базі даних служби зайнятості також містилася інформація про 2,1 тисячі пропозицій роботи, отриманих з інших джерел.

Найбільшим попитом на ринку праці користуються кваліфіковані робітники з інструментом (25,6%), працівники сфери торгівлі та послуг (16,2%), робітники з обслуговування, експлуатації устаткування та машин (16%).

 

 

Більше корисної інформації з питань зайнятості можна знайти за посиланнями :

Web-портал: https://pol.dcz.gov.ua/https://pracyakremen.com.ua/   

Facebook: https://www.facebook.com/KremenMRCZ/

 

Фото без опису

Фото без опису

Фото без описуФото без опису

Про отримання допомоги

Хто може отримати допомогу? Роботодавці, основна діяльність яких (1-й КВЕД в Свідоцтві про Держреєстрацію) НЕ ВХОДИТЬ до Переліку основних видів економічної діяльності https://diia.gov.ua/news/kvedy та які скоротили або можуть скоротити робочий час працівників через карантинні обмеження.

11:20:36 18.12.2020


Розробка веб-сайтів для органів місцевого самоврядування
Пропонуємо веб-платформи по створенню власного веб-сайту державним органам влади, органам місцевого самоврядування та державним установам
Gromada.org.ua, Starostat.org.ua, Rayrada.org.ua, Rda.org.ua, Osv.org.ua